top of page
Search
  • Writer's pictureΤόλης Στεφανακούδης

5 μυστικά για καλύτερη σχολική επίδοση!


 

Τα σχολεία άνοιξαν και το σχολικό στην πόλη της Καλύτερης Ζωής έκανε το πρώτο του δρομολόγιο μετά από καιρό. Κάθε γονιός θα ήθελε να μάθει τρόπους ώστε τα παιδιά του να μπορέσουν να γίνουν καλύτεροι μαθητές και ταυτόχρονα να αγαπούν το ταξίδι της γνώσης.

Παρακάτω σας αποκαλύπτω 5 μυστικά που χρησιμοποιούσα εγώ στα σχολικά μου χρόνια και που με βοηθούσαν να παραμένω πάντα ένας από τους καλύτερους μαθητές του σχολείου:

1. Είχα τη συνήθεια να συνδέω τα όσα διάβαζα με πράγματα και ενδιαφέροντα της δικής μου ζωής. Για παράδειγμα, στο βιβλίο των Αγγλικών μπορεί να υπήρχε η πρόταση "Sara's kids are fond of visiting the zoo", που σημαίνει "Στα παιδιά της Σάρα αρέσει να επισκέπτονται το ζωολογικό κήπο". Εάν κρατούσα στο μυαλό μου αυτή την πρόταση μετά από λίγο καιρό θα την ξεχνούσα. Έτσι, προκειμένου να θυμάμαι τη σημασία του "fond of+ing", έγραφα στις σημειώσεις μου κάτι σχετικό με εμένα: πχ "Tolis is fond of wearing modern clothes". Αγαπώ τη μόδα οπότε ήταν πλέον αδύνατον να ξεχάσω τι σημαίνει το "fond of+ing".

2. Στα μαθήματα που υπήρχαν χρονολογίες και κυρίως στην Ιστορία, έφτιαχνα δικές μου σημειώσεις ξεκινώντας από την πιο μακρινή ημερομηνία μέχρι την πιο πρόσφατη. Μέσα στα βιβλία οι ημερομηνίες είναι διάχυτες και αυτό δυσκολεύει τους μαθητές να έχουν μια σφαιρική και καθαρή άποψη για τα γεγονότα. Τελικά, τα δικά μου χρονολόγια ήταν πάντα τα καλύτερα βοηθήματα!

3. Δημιουργούσα τους δικούς μου κωδικούς. Πχ ο κωδικός "Ε.Λ.Α." μπορεί να ήταν τα αρχικά των ονομάτων τριών ηγετών που αναμείχθηκαν σε κάποιον πόλεμο ή σε κάποια συμφωνία.

4. Διάβαζα με δυνατή μουσική όταν το ήθελα. Ήταν κάτι που με ξυπνούσε και με κρατούσε σε εγρήγορση. Μάλιστα, υπάρχουν και έρευνες που αποδεικνύουν ότι η μουσική πράγματι βοηθά στο διάβασμα. Φυσικά, εάν σε κάποιο παιδί δεν βοηθά το συγκεκριμένο tip δεν υπάρχει λόγος να εφαρμοστεί. Παιδιά με προβλήματα στη συγκέντρωση καλό θα ήταν να έχουν και τη βοήθεια ψυχολόγου.

5. Παρατούσα κάτι εάν έβλεπα ότι για ώρα ήμουν κολλημένος εκεί. Φρόντιζα τότε να τελειώσω κάποια άλλη, πιο εύκολη εργασία, και επέστρεφα σ' αυτό που με δυσκόλευε αργότερα. Έτσι, δεν σπαταλούσα όλη τη μέρα άδικα και όλες μου οι άλλες εργασίες ήταν έτοιμες και οργανωμένες. Εάν στο τέλος της ημέρας συνέχιζα να μην βγάζω άκρη με τη συγκεκριμένη δύσκολη άσκηση, τη συζητούσα το επόμενο πρωί με κάποιον δάσκαλο στο σχολείο ή το απόγευμα στο φροντιστήριο.


Όλοι οι γονείς να θυμάστε πως ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ μπορούν να βελτιωθούν στις σχολικές τους επιδόσεις. Συχνά, όμως, δεν ξέρετε τον τρόπο να τα βοηθήσετε και ενδεχομένως να τα μπλοκάρετε. Όσον αφορά τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες να ξέρετε πως κι αυτά μπορούν να μάθουν, απλώς με έναν διαφορετικό τρόπο! Τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες δεν είναι παιδιά με νοητική υστέρηση ή με ειδικές ανάγκες. Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που έχουν ξεχωρίσει στη ζωή τους παρά τις μαθησιακές τους δυσκολίες. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τα ενθαρρύνετε και να τους προσφέρετε τη βοήθεια ψυχολόγου εάν βλέπετε ότι την έχουν ανάγκη.

Φυσικά, μην ξεχνάτε πως όταν το κλίμα στο σπίτι είναι αρμονικό, αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που επιτρέπει στα παιδιά να είναι ήρεμα και να έχουν περισσότερη θέληση να ασχοληθούν με το διάβασμά τους. Φοβίες, ανησυχίες, χαμηλή αυτοπεποίθηση θα πρέπει να αντιμετωπίζονται στην ώρα τους πριν το πρόβλημα μεγεθυνθεί περεταίρω.


Πατώντας το παρακάτω link μπορείτε να ενημερωθείτε για ένα ειδικό πακέτο συνεδριών που έχω ετοιμάσει σχετικά με το πώς μπορείτε να γίνετε καλύτεροι γονείς και πώς μπορείτε να βελτιώσετε την επικοινωνία σας με τα παιδιά σας! https://www.tolis-betterlife.com/how-to-be-better-parents


https://www.tolis-betterlife.com/ Εσύ θέλεις μια καλύτερη ζωή;

77 views0 comments
bottom of page