top of page
Search
  • Writer's pictureΤόλης Στεφανακούδης

Το πολύτιμο δώρο της τραυματοθεραπείας.


 

Άλλος ένας χρόνος οδεύει προς το τέλος του και οι περισσότεροι από εμάς ήδη κάνουμε ή θα κάνουμε τον απολογισμό μας. Πώς ήταν άραγε το 2018; Μας έφερε πιο κοντά στους στόχους μας ή πιο μακριά; Ποια γεγονότα μας πλήγωσαν, ποια μας έκαναν χαρούμενους, για ποια είμαστε ευγνώμονες; Ποια πρόσωπα έχουμε στην καρδιά μας και ποια είναι αυτά που θα αφήσουμε στις παλιές, σκονισμένες σελίδες του βιβλίου της ζωής μας;

Το 2019 πλησιάζει και παρότι πάντα θα προκύπτουν γεγονότα που είναι έξω από το δικό μας έλεγχο, αρκετές καταστάσεις μπορούμε να τις βελτιώσουμε εμείς οι ίδιοι, βάζοντας το χεράκι μας.

Εάν νιώθετε πως είστε από τους ανθρώπους που ξεκινάτε κάτι αλλά σύντομα τα παρατάτε ή τα σχέδιά σας ναυαγούν, ήρθε η ώρα να σκεφτείτε σοβαρά τι είναι τελικά αυτό που σας κρατάει πίσω. Ενδεχομένως να χρειάζεται να δουλέψετε την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή σας ή να είστε βουτηγμένοι σε τοξικό περιβάλλον. Οι τοξικοί άνθρωποι είναι παντού και μπορούν κάλλιστα να είναι κάποια μέλη της οικογένειάς σας, ο/η σύντροφός σας, οι φίλοι σας, οι συνεργάτες σας. Εάν δεν πάρετε τα μέτρα σας και δεν βάλετε τα όριά σας, μην περιμένετε οι νέες σας προσπάθειες να αποφέρουνε καρπούς. Απ' την άλλη, μπορεί τα πλάνα σας να κατεδαφίζονται, επειδή δεν γνωρίζετε πώς ακριβώς να σχεδιάσετε σωστά τα απαραίτητα βήματα που θα σας οδηγήσουν εκεί που θέλετε ή γιατί ξεχνάτε να λάβετε υπόψη σας το τι θα μπορούσε να πάει στραβά. Στο συγκεκριμένο άρθρο, όμως, θα επικεντρωθώ σε έναν διαφορετικό παράγοντα που ίσως παραβλέπετε.

Για να μπορέσει κάποιος να επιτύχει νέα πράγματα, είναι πρωταρχικής σημασίας το να απαλλαχθεί από συσσωρευμένα ψυχικά τραύματα. Εάν έχετε μέσα σας ένα βουνό από άσχημα γεγονότα (αποτυχίες, προδοσίες, εκφοβισμούς, θανάτους αγαπημένων προσώπων, χωρισμούς κτλ.) και δεν έχετε κάνει ποτέ ψυχοθεραπεία για να διαχειριστείτε όλο αυτό το βαρύ φορτίο, το οποίο έχει διογκωθεί με το πέρασμα των χρόνων, πώς είναι δυνατόν να έχετε ψυχική ανθεκτικότητα για να βαδίσετε μπροστά; Η τραυματοθεραπεία ενδείκνυται για την περίπτωσή σας, καθότι είναι ένα είδος ψυχοθεραπείας που πραγματικά δρα σε βάθος και έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Το να διαβάζετε tips προσωπικής ανάπτυξης είναι τελείως μάταιο, εάν η ψυχή σας δεν είναι ανάλαφρη και ενδυναμωμένη ώστε να μπορέσετε να τα εφαρμόσετε άμεσα στην προσωπική ή την επαγγελματική σας ζωή. Σε περίπτωση που δεν το ξέρετε, κι εμείς οι ψυχοθεραπευτές, προκειμένου να υπηρετούμε σωστά το λειτούργημά μας, οφείλουμε να κάνουμε ψυχοθεραπεία στον εαυτό μας, αφού και η δική μας πραγματικότητα είναι γεμάτη από δοκιμασίες και προκλήσεις, όπως όλων των ανθρώπων.

Τα συσσωρευμένα ψυχικά τραύματα όταν δεν ξέρουμε τρόπους να τα δουλέψουμε, να τα "καθαρίσουμε" και να τα κλείσουμε, μπορούν να γίνουν σαν μεγάλα βαρίδια δεμένα στα πόδια μας. Όσο και να το θέλουμε, δεν μπορούμε να πετάξουμε. Η τραυματοθεραπεία θα σας βοηθήσει να αναγεννηθείτε από τις στάχτες σας και να επιστρέψετε στην καθημερινότητά σας πιο δυναμικοί, πιο αισιόδοξοι και πιο παραγωγικοί. Αρκετοί ενδίδετε σε εθισμούς (με ή χωρίς ουσίες) γιατί ακριβώς προσπαθείτε να μουδιάσετε όλα τα άσχημα και δύσκολα συναισθήματα που κουβαλάτε μέσα σας. Όμως οι εθισμοί δεν είναι η λύση στα προβλήματά μας και άλλωστε όταν τους επιλέγουμε καταστρέφουμε την υγεία μας, το πορτοφόλι μας και το χρόνο μας.

Το νέο έτος μπορούμε να καταφέρουμε πολλά περισσότερα και να αλλάξουμε την ζωή μας και την καθημερινότητά μας σε διάφορες πτυχές. Πόσο απέχει αυτό από τη σημερινή πραγματικότητα; Μια απόφαση δρόμος!

116 views0 comments
bottom of page