top of page
Search
  • Writer's pictureΤόλης Στεφανακούδης

Τοξικότητα στα γιορτινά τραπέζια και πώς την περιορίζουμε.


 

Λίγες ώρες απομένουν για να ξεκινήσουν τα γιορτινά τραπέζια και να μας πλημμυρίσει το πνεύμα των Χριστουγέννων! Πεντανόστιμα φαγητά, αγαπημένα γλυκά, στολισμένα σπίτια, δώρα, γέλια, μια ιδανική ατμόσφαιρα! Δυστυχώς, όμως, τα πράγματα δεν συμβαίνουν πάντα κατ' αυτό τον τρόπο. Δεν αναφέρομαι στις περιπτώσεις που για λόγους υγείας κάποιοι απουσιάζουν από αυτές τις συνάξεις αγάπης. Σε όλους αυτούς εύχομαι καλή ανάρρωση το συντομότερο δυνατό! Στο συγκεκριμένο άρθρο αναφέρομαι στην παρουσία των τοξικών στα εορταστικά τραπέζια. Σ' αυτούς τους ανθρώπους που θα θέλατε να αποφύγετε αλλά λόγω των εορτών ίσως να μην το καταφέρετε και τελικά καθίσετε μαζί τους δίπλα δίπλα ή τέλος πάντων στον ίδιο χώρο.

Εφόσον σας αρέσουν τα άρθρα ψυχολογίας, θα έχετε διαβάσει αρκετά για τους τοξικούς αλλά να υπενθυμίσω εδώ μερικά χαρακτηριστικά τους. Είναι άνθρωποι που δεν μπορείς να κάνεις μαζί τους μια ευχάριστη κουβέντα καθώς συνεχώς κριτικάρουν, έχουν πάντα δίκιο ή είναι απαισιόδοξοι και κλαίγονται μονίμως. Πάντα τα προβλήματά τους είναι μεγαλύτερα απ' τα δικά μας, είναι ζηλιάρηδες, ανταγωνιστικοί, εγωκεντρικοί, εκφοβίζουν, προσπαθούν να ρίξουν την αυτοπεποίθησή μας. Κάνουν αρνητικά σχόλια για το ντύσιμό μας και γενικά στόχο έχουν να νιώσουμε άσχημα για τον εαυτό μας. Ακόμη, μας σκέφτονται μόνο όταν μας έχουν ανάγκη, προσπαθούν να μας ελέγξουν, μπορεί να κάνουν αδιάκριτες ερωτήσεις ή να λένε πολλά ψέματα. Γενικώς, μαζί τους είμαστε στην τσίτα και μας βγάζουν το χειρότερό μας εαυτό! Όλα τα καλά για μια ωραία γιορτινή ατμόσφαιρα!

χα χα χα!


Αρκετές φορές η τοξικότητα μπορεί να μην φαίνεται εύκολα! Κάποιες από τις χειρότερες εκφάνσεις της έρχονται από άτομα που φαίνονται λαμπερά και καλά στο εξωτερικό περιβάλλον. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι πάντα όπως φαίνονται, ούτε και οι άνθρωποι..

Όταν οι τοξικοί ανήκουν στον ευρύτερο οικογενειακό σας κύκλο, τέτοιες μέρες ίσως να μην μπορέσετε να τους αποφύγετε τελείως, γι' αυτό και σας προτείνω κάποιες λύσεις για τον περιορισμό της τοξικότητας.


Εάν κάνετε εσείς την επίσκεψη σ' ένα σπίτι όπου υπάρχει τοξικός ή ακόμα χειρότερα τοξικοί:

1. Αποφασίστε από πριν το χρόνο της επίσκεψής σας. Για παράδειγμα, αποφασίστε ότι θα καθίσετε ακριβώς μία ώρα και ανακοινώστε το με το που θα φτάσετε, λέγοντας πως έχετε και άλλες κοινωνικές υποχρεώσεις.

2. Μιλήστε για γενικά θέματα, περί ανέμων και υδάτων, και μην ανοίξετε συζητήσεις που ξέρετε ότι θα προκαλέσουν αναστάτωση. Το αποτέλεσμα θα είναι απλά να χαλάσει η διάθεσή σας για άλλη μια φορά. Εάν βλέπετε ότι προσπαθούν να γυρίσουν την κουβέντα σε ένα θέμα "φωτιά", σηκωθείτε να πάτε στην τουαλέτα, μιλήστε για το φαγητό και τις συνταγές ή πείτε ότι πρέπει να κάνετε ένα τηλεφώνημα για να τους κόψετε τη φόρα.

3. Εάν ρωτήσουν κάτι αδιάκριτο, ξεμπροστιάστε τους ή δουλέψτε τους. Για παράδειγμα, πείτε πως αυτό που κάνουν είναι αγενές ή πείτε κάτι ανόητο για να καταλάβουν ότι δεν τους παίρνετε στα σοβαρά και ότι τους κοροϊδεύετε.

4. Εάν επισκεφτείτε τα πεθερικά σας, αυτός που είναι υπεύθυνος να τα βάλει στη θέση τους είναι το ίδιο το παιδί τους και όχι εσείς! Διαφορετικά θα ακούσετε πολλά κοσμητικά και θα σας βγει το όνομα του κακού γαμπρού ή της κακιάς, γλωσσούς νύφης!

5.Συνεννοηθείτε από πριν και ορίστε μια λέξη που όταν ειπωθεί είναι το σήμα για να φύγετε εκείνη τη στιγμή! Ή ορίστε μια συγκεκριμένη κίνηση! Για παράδειγμα, πείτε στη σύντροφό σας ότι εάν σας δει να φτιάχνετε συνεχώς τη γραβάτα σας, σημαίνει ότι είστε έτοιμος να εκραγείτε, γι' αυτό και θα πρέπει να φύγετε!


Από την άλλη, εάν σας επισκεφτεί ο τοξικός συγγενής, "φίλος" ή συνάδελφος, πείτε εξαρχής ότι την τάδε ώρα είστε καλεσμένοι αλλού και ότι θα πρέπει να προετοιμαστείτε, γι' αυτό θα μπορέσετε να τον δείτε μόνο για λίγο. Μιλήστε για ένα πρόσωπο που δεν είναι κοινός σας γνωστός ώστε να μην μπορέσει να διασταυρώσει το εάν λέτε αλήθεια.


Εάν τώρα μένετε στο ίδιο σπίτι με τους τοξικούς, καλά κουράγια! Κανονίστε οπωσδήποτε συναντήσεις εκτός σπιτιού με άλλα άτομα και στην ανάγκη βγείτε για περίπατο και μονάχοι. Μην κάνετε το λάθος να είστε όλη την ημέρα μαζί τους γιατί θα σας ξεζουμίσουν. Επίσης καλό θα ήταν να έχετε δίπλα σας μερικά καλά βιβλία, αγαπημένες ταινίες και ακουστικά, ώστε να αποσυρθείτε στο χώρο σας όταν νιώσετε ότι η τοξικότητα στο σπίτι ξεχειλίζει..


Δίπλα μας εννοείται πως χρειαζόμαστε ανθρώπους που να μας ταιριάζουν, να μας στηρίζουν και να μας αναζωογονούν. Η ενέργειά μας είναι πολύτιμη! Η βασική θεραπεία για την τοξικότητα είναι η ψυχοθεραπεία. Εάν είστε εσείς το θύμα, μέσω της ψυχοθεραπείας, μπορείτε να εξυγιάνετε τη σχέση σας με τον εαυτό σας (καθώς λόγω της τοξικότητας έχετε συγχωνευτεί με τον τοξικό/ τους τοξικούς). Έτσι, θα ξαναβρείτε τον εαυτό σας, θα δυναμώσετε, θα βάλετε τα όριά σας και θα μπορέσετε να έρθετε τελικά σε αντιπαράθεση μ' αυτό το άτομο ή μ' αυτά τα άτομα, δίνοντας μια ευκαιρία για βελτίωση των σχέσεών σας, πριν αποφασίσετε να απομακρυνθείτε.

Τέλος, εάν έχει τύχει να χαρακτηρίσουν εσάς τοξικούς και μπήκατε στον κόπο να διαβάσετε το άρθρο, μπορείτε να θυμώσετε για αρχή αλλά και να στεναχωρηθείτε που διάφοροι άνθρωποι φεύγουν συχνά από κοντά σας. Ξεσπάστε! Όμως μετά σκεφτείτε το προσεχτικά.. Εάν αυτό γίνεται ξανά και ξανά, μήπως ήρθε η ώρα να κάνετε επιτέλους κάτι για να το αλλάξετε; Φυσικά μια τέτοια αλλαγή μπορεί να γίνει μόνο με τακτικές συναντήσεις με έναν ψυχολόγο.

Το να αποφεύγουμε ανθρώπους τέτοιες ημέρες μπορεί να μην ακούγεται ανθρώπινο και να μην συνάδει με το πνεύμα αγάπης της περιόδου, αλλά ανθρώπινη δεν είναι ούτε και η συμπεριφορά των τοξικών. Μην έχετε τύψεις και προφυλάξτε την συναισθηματική σας κατάσταση!

Εύχομαι σε όλους σας να κάνετε όσο το δυνατόν καλύτερες και χαρούμενες γιορτές! Καλά Χριστούγεννα! Τα ξαναλέμε τη νέα χρονιά!

869 views0 comments
bottom of page