Τόλης Στεφανακούδης
Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου

Τι είναι καρκίνος; Είναι μια κατάρρευση της ισορροπίας ανάμεσα στα καρκινικά κύτταρα που υπάρχουν πάντα μέσα μας σε λανθάνουσα κατάσταση και στο ανοσοποιητικό σύστημα που τα κρατά υπό έλεγχο. Επομένως εάν ακολουθούμε υγιεινό τρόπο ζωής και κάνουμε προληπτικές εξετάσεις μπορούμε να αισθανόμαστε πιο ασφαλείς.
Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που αφορά όλη την κοινωνία γιατί ακόμα κι αν δεν διαγνωστούμε με αυτήν εμείς οι ίδιοι κάποια στιγμή στη ζωή μας, δυστυχώς αυτό θα γίνει σε αγαπημένα μας πρόσωπα. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν τολμούν να πουν τη λέξη αυτή λες και θα τους πλημμυρίσει αρνητική ενέργεια. Αν φοβόμαστε να κατονομάσουμε την ασθένεια, τότε πώς θα βρούμε τη δύναμη να την αντιμετωπίσουμε;
Στο πρώτο άκουσμα της διάγνωσης σίγουρα τόσο το πρόσωπο που πάσχει όσο και οι κοντινοί του άνθρωποι, όλοι γινόμαστε ευάλωτοι, φοβισμένοι, ανήμποροι, χάνουμε την ψευδαίσθηση του ελέγχου που είχαμε για τη ζωή, αισθανόμαστε πως δεν μπορούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση. Ας αφήσουμε τους γιατρούς να κάνουν ό,τι μπορούν με τα συμπτώματα και ας προσπαθήσουμε εμείς να εντοπίσουμε όλα τα ψυχολογικά αίτια.
Οι ασθενείς χρειάζονται τη συναισθηματική μας στήριξη ώστε να αντέξουν το άγχος που νιώθουν, το θυμό, την αγωνία, τις αρνητικές σκέψεις. Ο καρκίνος αποτελεί οπωσδήποτε μια μεγάλη δοκιμασία αλλά χρειάζεται να δούμε ποιο είναι το πνευματικό μάθημα που μας προσφέρει. Είναι ένας δάσκαλος και μια ευκαιρία για αναθεώρηση των πραγμάτων, ώστε να βρούμε ποιο τελικά είναι το νόημα της ύπαρξής μας. Είναι μια ευκαιρία για να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας, να την κάνουμε πιο αληθινή, πιο ουσιαστική και να έρθουμε συναισθηματικά πιο κοντά ως οικογένεια ή ως φίλοι.
Η συμβολή ενός ψυχολόγου είναι καίριας σημασίας γιατί θα βοηθήσει τον ασθενή να διαχειριστεί καλύτερα όλα τα συσσωρευμένα δύσκολα συναισθήματα που τον κατακλύζουν. Το γεγονός ότι θα αναλάβει την ευθύνη της δικής του καλής συναισθηματικής κατάστασης, θα βελτιώσει αναπόφευκτα και τις σχέσεις των μελών της οικογένειας.
Ακόμη, μια πολύ καλή ιδέα είναι ο παθών να απαλλαχτεί από κάθε τοξικότητα στη ζωή του, από οτιδήποτε τον καταπιέζει, ακόμα κι αν αυτό είναι ένας καταπιεστικός σύντροφος ή μια καταπιεστική εργασία. Ένα άλλο σημαντικό βήμα είναι η αποδοχή του εαυτού του. Κάποιοι καρκινοπαθείς, για παράδειγμα, θεραπεύτηκαν όταν επιτέλους αποδέχτηκαν τον ομοφυλόφιλο προσανατολισμό τους και έλαβαν τέλος οι χιλιάδες εσωτερικές τους συγκρούσεις. Η ζωή θα πρέπει να απλοποιηθεί και να γίνει πιο ελαφριά, γεμάτη ευγνωμοσύνη, γαλήνη, χαρά, αυτοεκτίμηση, περπάτημα στη φύση, καλή αναπνοή, οξυγόνο!
Ποτέ δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε έναν ασθενή με καρκίνο ως μελλοθάνατο. Καρκίνος δεν σημαίνει απαραίτητα θάνατος! Η ζωή είναι τόσο απρόβλεπτη που άλλοι ενδέχεται να "φύγουν" νωρίτερα από άλλα αίτια. Ας έχουμε στο μυαλό μας πάντα πόσοι πολλοί συνάνθρωποί μας τον έχουν ήδη νικήσει!