top of page
Search
  • Writer's pictureΤόλης Στεφανακούδης

Είναι όλοι οι άνθρωποι φτιαγμένοι για γάμο και παιδιά;

Updated: May 11, 2019


 


Ίσως εσείς που διαβάζετε αυτό το άρθρο να είστε άνδρες ή γυναίκες που κοντεύουν τα τριάντα. Ή μπορεί και να τα έχετε περάσει. Ίσως να είστε και γονείς στενοχωρημένοι που τα παιδιά σας δεν έχουν παντρευτεί ακόμη, όπως έκαναν του γείτονα και του συναδέλφου.

Επικρατούν πολλές λανθασμένες πεποιθήσεις γύρω από το γάμο και την ευτυχία στη ζωή, γι' αυτό είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε όλοι στο μυαλό μας κάποια πράγματα.

Η αλήθεια είναι πως η οικογένεια είναι κοινωνικό κατασκεύασμα. Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, οι άνθρωποι από τη φύση μας, τόσο άνδρες όσο και γυναίκες, είμαστε πολυγαμικοί. Το αν κάποιος είναι μονογαμικός εξαρτάται από τον τρόπο που έχει μεγαλώσει, από το χαρακτήρα του, τις αρχές του. Ο γάμος στηρίζεται φυσικά στην αρχή της μονογαμίας, αλλά εμείς ως πολυγαμικά όντα ερχόμαστε σε σύγκρουση με τη φύση μας.

Αρκετοί γονείς θέλουν να δουν τα παιδιά τους παντρεμένα γιατί το σενάριο αυτό το έχουν στο μυαλό τους από την κοινωνία στην οποία μεγάλωσαν. Αυτό μάθανε, αυτό πιστεύουν ότι είναι ο προορισμός του ανθρώπου. Κάθε ένας από εμάς, όμως, είναι μοναδικός. Μη ξεχνάτε ότι και κάθε ένα δαχτυλικό αποτύπωμα είναι μοναδικό. Αυτό σημαίνει ότι ως διαφορετικοί άνθρωποι είναι απόλυτα φυσιολογικό να έχουμε και διαφορετικούς στόχους. Η νοοτροπία "κάνε αυτό γιατί το έκανε και ο δίπλα" είναι νοσηρή. Ξέρετε, το ταξίδι του κάθε ανθρώπου πάνω σ' αυτή τη γη είναι τελείως διαφορετικό από αυτό των διπλανών του.

Η κοινωνία έχει χτίσει αυτό το κατασκεύασμα και φυσικά επαινεί όσους ακολουθούν αυτή την πορεία. Όμως ως λογικοί άνθρωποι, πιστεύετε όντως ότι το γεγονός πως κάποιος δημιουργεί οικογένεια, αυτό αυτομάτως τον κάνει αξιοπρεπή και πετυχημένο άνθρωπο; Να σας θυμίσω πόσοι γάμοι είναι τοξικοί, κακοποιητικοί ή νεκροί. Να σας θυμίσω σε πόσες οικογένειες υπάρχει βία λεκτική, σωματική, ψυχολογική ή και σεξουαλική. Αυτά συμβαίνουν δίπλα μας, όχι σε άλλο πλανήτη. Παρόλο που η ελληνική οικογένεια έχει την τάση να κρύβεται και να παρουσιάζει μια ιδανική, αγαπημένη εικόνα προς τα έξω.

Ναι, υπάρχουν άνθρωποι που δεν κάνουν για γάμο. Ανθρώπους με διαταραχές προσωπικότητας που μπορεί να κυκλοφορούν και αδιάγνωστοι το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους χωρίς φαρμακευτική αγωγή, θα έπρεπε η οικογένειά τους να μην τους ωθεί προς τον γάμο. Οι σύντροφοι τους και τα παιδιά τους είναι βέβαιο πως θα δεινοπαθήσουν. Επίσης άνθρωποι με εξαρτήσεις, όπως αλκοόλ, τζόγο, ναρκωτικά κτλ, δεν μπορούν να είναι σωστοί οικογενειάρχες. Χρειάζονται θεραπεία, όχι στεφάνι γάμου. Τα παιδιά που θα γεννηθούν τι φταίνε να δέχονται κάθε είδους κακοποίηση;

Ωστόσο, ένας γονέας ακόμη και να μην έχει διαταραχή προσωπικότητας ή να είναι μπλεγμένος σε εξαρτήσεις, εάν δεν έχει κάνει ψυχοθεραπεία και δεν αγαπά τον εαυτό του με υγιή τρόπο, τότε μπορεί να νομίζει ότι αγαπά τα παιδιά του, όμως ταυτόχρονα τα βλάπτει. Η ψυχοθεραπεία βοηθά στο να σπάσει ο φαύλος κύκλος από τοξικές συμπεριφορές γενεών και γενεών. Χωρίς ψυχοθεραπεία, πολύ απλά διαιωνίζονται τα δυσλειτουργικά μοντέλα οικογένειας. Και από την άλλη, ακούμε και όλη την ώρα "τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου". Ο σεβασμός κερδίζεται, δεν επιβάλλεται. Έναν γονέα που μας βλάπτει και μας κακομεταχειρίζεται δεν οφείλουμε να του δείξουμε σεβασμό.

Κάτι ακόμη που βλέπουμε συχνά είναι γονείς να καμαρώνουν ότι παντρέψανε τα παιδιά τους και τα τακτοποίησαν. Λες και γίνεται η τελετή και μετά όλα είναι μέλι γάλα μέχρι το τέλος της ζωής. Όπως είναι σήμερα οι ρυθμοί της καθημερινότητας, τα ζευγάρια χωρίς τη βοήθεια και την καθοδήγηση από ειδικούς, με μαθηματική ακρίβεια, θα έρθουν αντιμέτωποι με τη σαρωτική ρουτίνα και θα καταστρέψουν τον έρωτα τους. Με τον ερχομό των μωρών, όπως υποστηρίζουν και διάφορες μελέτες, οι σύζυγοι γίνονται πιο αγχώδεις. Ο γάμος δεν συνδέεται με καλύτερη υγεία των ανδρών και των γυναικών, καλά καταλάβατε! Οι γονείς λένε τακτοποίησαν τα παιδιά τους και τα παιδιά τους αρχίζουν να έχουν σταδιακά μια χαοτική ζωή! Τι ειρωνεία.. Και όταν ένας γάμος είναι επιφανειακός ή νεκρός, όταν οι σύζυγοι δεν δουλεύουν τη μεταξύ τους σχέση και τη σχέση τους με τους απογόνους τους, τότε όσοι ζουν αυτή την κατάσταση οσμίζονται και αναπνέουν τη θανατίλα και τη σήψη!

Ένας γάμος μπορεί να κάνει κάποιον κοινωνικά επιτυχημένο, αλλά ουσιαστικά επιτυχημένο δεν πρόκειται να τον κάνει εάν δεν υπάρχει εξέλιξη, φροντίδα και συνεχής επαγρύπνηση. Γι' αυτό ανθρώπους που είναι συνειδητοποιημένοι το πόσο σοβαρό εγχείρημα είναι ένας υγιής γάμος και δεν θέλουν να αναλάβουν τέτοιες μεγάλες ευθύνες, να μην τους πολεμάτε! Αν δεν έχουν όρεξη να δίνουν σημασία και να σπαταλούν ενέργεια σε απαιτητικά μικρά μωρά, τότε καλά κάνουν και δεν επιθυμούν να παντρευτούν και να γίνουν γονείς! Φυσικά υπάρχουν πατέρες και μητέρες που λένε στα παιδιά τους "κάντο εσύ κι εμείς θα το μεγαλώσουμε"! Και μετά το παιδί να χρειάζεται χρόνια γνωσιακής-συμπεριφορικής θεραπείας για να γεφυρωθεί το χάσμα γενεών και να αποκτήσει τις πεποιθήσεις της σύγχρονης ζωής...

Να μην ξεχάσω να επισημάνω πως πολλές φορές άνδρες και γυναίκες γίνονται γονείς για να καλύψουν τα συναισθηματικά κενά τους. Στην πραγματικότητα χρειάζονται ψυχολόγο αλλά βρίσκουν τη λύση να γίνουν γονείς! Ή μπορεί να παντρεύονται γιατί ο περίγυρος τους τούς φοβίζει σχετικά με τα γηρατειά τους. Τους λένε ότι δεν θα έχουν συντροφιά και κάποιον άνθρωπο να τους φροντίζει. Ένας γάμος δεν εγγυάται τα καλά γηρατειά! Υπάρχουν ηλικιωμένοι που είναι μόνοι παρόλο που παντρεύτηκαν. Μπορεί ο/η σύζυγος να πέθανε χρόνια πριν και τα παιδιά τους να ζουν μακριά τους. Επομένως δεν λαμβάνουν την περιποίηση που πίστευαν ότι θα έχουν. Τέλος, υπάρχουν και αρκετοί που φοβούνται ή αρνούνται τον πραγματικό σεξουαλικό προσανατολισμό τους, και άνδρες και γυναίκες, και δημιουργούν έναν γάμο βιτρίνα. Ποτέ κανείς δεν ευτύχισε σε τέτοιου είδους γάμο! Όλοι αυτοί οι λόγοι δεν είναι οι σωστοί λόγοι για τη δημιουργία γάμου και οικογένειας!

Δεν θέλω να θεωρήσετε ότι προωθώ την αγαμία. Αυτό που προωθώ είναι η ιδέα των υγιών και πραγματικά ευτυχισμένων γάμων. Αρκετούς δυσλειτουργικούς γάμους έχουμε, δεν χρειαζόμαστε και επιπλέον. Θυμηθείτε ακόμη ότι ένας στους δύο γάμους οδηγεί σήμερα σε διαζύγιο!



Πότε, λοιπόν, είναι καλή ιδέα για έναν γάμο; Όταν οι δυο σύντροφοι είναι σίγουροι για τα συναισθήματά τους και έχουν πραγματικά όρεξη να παντρευτούν ο ένας τον άλλο(καλύτερα μετά τα 28 καθώς οι εξελικτικοί ψυχολόγοι θεωρούν αυτή την ηλικία σταθμό για την ψυχοκοινωνική ωρίμανση και την εδραίωση της προσωπικότητας).

Ακόμη, είναι πολύ σημαντικό το να μπορούν να αυτοσυντηρηθούν οικονομικά γιατί ως γνωστόν εάν βοηθούν γονείς και πεθερικά αρχίζει η χειριστικότητα και η τοξικότητα! Σαφώς είναι καλύτερα να έχουν συγκατοικήσει μερικά χρόνια και γιατί όχι να έχουν δοκιμαστεί ως γονείς αποκτώντας αρχικά ένα.. κατοικίδιο!

Γενικά, όπως έχει διαμορφωθεί η σύγχρονη ζωή, ένας νέος άνθρωπος πρέπει να έχει ως προτεραιότητα τις σπουδές του, τα ταξίδια, την εκπλήρωση ονείρων, να τακτοποιηθεί επαγγελματικά και οικονομικά και έπειτα να σκεφτεί για γάμο και παιδιά. Και μόνο εφόσον συναντήσει έναν άνθρωπο κατάλληλο για να κάνουν μαζί αυτό το βήμα. Όχι επειδή κάποιος έφτασε τα 30 ή 40 να βολευτεί με τον οποιονδήποτε απλά για να πει ότι έκανε οικογένεια, μιας και πιέζει ο χρόνος.

Γονιός σημαίνει συνειδητή ενηλικίωση, ανιδιοτελής προσφορά, μεγάλη ευθύνη, σεβασμός, αγάπη άνευ όρων! Όσοι είναι κατάλληλοι και πρόθυμοι να παντρευτούν και να μεγαλώσουν παιδιά ας το κάνουν. Όσοι δεν είναι, δεν πρέπει να πιεστούν να το κάνουν. Θέλω να πιστεύω πως έχετε αντιληφθεί το πόσες ψυχές θα ταλαιπωρηθούν από μια τέτοια επιπόλαιη απόφαση!


www.tolis-betterlife.com Εσύ θέλεις μια καλύτερη ζωή;

649 views0 comments
bottom of page