top of page
Search
  • Writer's pictureΤόλης Στεφανακούδης

Γίνετε αναβλητικοί με την.. αναβλητικότητα!


 

Αλήθεια, πόσα θα θέλατε να κάνετε αλλά τελικά πάντα κάτι σας κρατάει πίσω; Φοβίες, άχρηστες πεποιθήσεις, αμφιβολίες, έλλειψη αυτοπεποίθησης. Ωστόσο, χωρίς στόχους υπάρχει ζωή; Χωρίς στόχους αξίζει να ζούμε; Προφανώς και όχι.

Δεν είμαι από τους ανθρώπους που θα σας πω να βάλετε μεγάλους και τρομερούς στόχους. Η τελειοθηρία είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που προκαλούν κατάθλιψη στην εποχή μας. Το "δεν υπάρχουν όρια στο τι μπορείς να πετύχεις" είναι αγχωτικό από μόνο του. Προσωπικά, είμαι υποστηρικτής της βελτίωσης ανάλογα με την όρεξη, τους ρυθμούς και τις δυνατότητες του καθενός. Βάλτε στόχο να καταφέρετε μία ελαφρώς καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας. Βάλτε απλούς, μικρούς στόχους. Και εστιάστε στον εαυτό σας και στη μοναδικότητά σας. Έτσι, το πιο πιθανό είναι να τους πραγματοποιήσετε, να πιστέψετε στις ικανότητές σας και ως επακόλουθο να αυξήσετε την αυτοεκτίμησή σας. Όταν σας γίνει συνήθεια να πετυχαίνετε στόχους μικρούς και εντός των δυνατοτήτων σας, τότε θα μπορέσετε να θέσετε και μεγαλύτερους.Η αναβλητικότητα αναπόφευκτα οδηγεί σε ξόδεμα χρόνου, σε χαμένες ευκαιρίες, σε μη επιθυμητό αποτέλεσμα, σε άγχος, σε μείωση της αυτοεκτίμησης. Και μόνο που το σκέφτεστε ξανά και ξανά και δεν το αποφασίζετε να δράσετε σας τρώει σημαντικά ποσοστά ενέργειας! Γι' αυτό είναι απαραίτητο το να βρείτε τα κίνητρά σας. Γιατί άραγε θέλετε να πετύχετε αυτό το στόχο; Τι θα κερδίσετε; Πώς θα νιώσετε; Πού θα σας οδηγήσει; Αν περιμένετε να φτάσει η ιδανική στιγμή, λυπάμαι, δεν θα φτάσει ποτέ! Ξεκινήστε από εκεί που είστε και στην πορεία θα κάνετε ξανά και ξανά διάφορες διορθώσεις και τροποποιήσεις.

Με έναν ειδικό στο πλευρό σας θα μπορέσετε να θεραπεύσετε παλιά σας τραύματα, να χτίσετε την εσωτερική σας δύναμη, να νικήσετε τις φοβίες σας, να σχεδιάσετε σωστά τους στόχους σας βήμα-βήμα, να αποκτήσετε διαύγεια και σταδιακά να πάρετε τη ζωή στα χέρια σας. Νομίζω ξέρετε την ιστορία με την αρκούδα που την είχαν στο κλουβί από μωρό και έμαθε να περπατά μονάχα δέκα βήματα. Και όταν ελευθερώθηκε δεν έκανε παραπάνω από δέκα βήματα γιατί ακριβώς είχε πειστεί ότι μόνο αυτά μπορούσε να κάνει. Ίσως να μην μπορούμε να φτάσουμε στο φεγγάρι αλλά καλύτεροι από αυτό που είμαστε σήμερα μπορούμε να γίνουμε στα σίγουρα!

Τώρα, όσον αφορά την επίδραση της θετικής σκέψης που τόσος λόγος γίνεται γι' αυτήν τα τελευταία χρόνια, θα ήθελα να είστε λίγο προσεχτικοί. Πραγματικά, διαβάζοντας βιβλία τέτοιου είδους, δεν είμαι σίγουρος τι συμπεράσματα βγάζει ο κάθε άνθρωπος. Γιατί είναι απαραίτητη η μεγάλου βαθμού αυτογνωσία που ίσως δεν κατέχετε ακόμα και το να γνωρίζετε ακριβώς τα βήματα για τα οποία θα δράσετε. Η θετική σκέψη συχνά μπορεί εύκολα να καταστήσει τους ανθρώπους θύματα και να μην αντιληφθούν το τι γίνεται εις βάρος τους. Για να πετύχετε έναν συγκεκριμένο στόχο θα πρέπει να κατέχετε και τις ανάλογες δεξιότητες. Η' να προσπαθήσετε σκληρά για να τις καλλιεργήσετε. Το "σκέφτομαι θετικά και όλα πηγαίνουν ρολόι" είναι ανόητο και αρκετές φορές δεν δίνει και τη δυνατότητα στους ανθρώπους να πενθήσουν για όσα τους πληγώνουν. Όμως η ζωή είναι φτιαγμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρχει η έκσταση αλλά να υπάρχει και το πένθος.. Και όσο κάποιος δεν πενθεί για γεγονότα που τον πονούν, τόσο δεν πρόκειται να τα ξεπεράσει.

Τα πράγματα δεν γίνονται από μόνα τους. Χρειάζεται προσπάθεια από μέρους σας για να γίνουν. Αλλά και στην περίπτωση που μια υπέροχη ευκαιρία σας έρθει από το πουθενά, εάν δεν έχετε προετοιμαστεί καταλλήλως, θα δυσκολευτείτε πολύ να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις και θα στρεσαριστείτε έντονα.

Αρχίστε να κάνετε μικρά μικρά βήματα. Η πρόοδος όσο μικρή και εάν είναι, είναι πάλι πρόοδος! Ενώ οτιδήποτε δεν εξελίσσεται, σίγουρα φθίνει! Κάντε το, λοιπόν, και γίνετε αναβλητικοί με την αναβλητικότητα!


www.tolis-betterlife.com

116 views0 comments
bottom of page